Mydlarnia Józefy

Manufaktura mydła Mydlarnia Józefy to przede wszystkim odpowiednio dobrane surowce. Stawiam na naturę i to co oferują nam oleje roślinne. Wybieram tylko naturalne, jak najmniej przetworzone komponenty. Szerokim łukiem omijam syntetyczne barwniki, wypełniacze, substancje zapachowe.
Jak sprawić, aby mydło miało odpowiednie właściwości pielęgnujące i myjące? Odpowiednia technika pozwala na zachowanie najcenniejszych właściwości pielęgnacyjnych. Wybór surowców musi być świadomy i oparty na wiedzy i praktyce. Tłuszcze roślinne są podstawowym źródłem kwasów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania skóry, jak i całego organizmu. Stąd dobry wybór olejów decyduje o tym, że moje mydła są niezastąpione w codziennej pielęgnacji skóry. Receptury są skomponowane w taki sposób, aby skóra po umyciu nie była sucha i napięta, jak to zwykle bywało po umyciu zwykłą kostką drogeryjną. Każda kostka ma w sobie minimum 5 % niezmydlonych olejów, które pielęgnują skórę. Te kilka procent to same oleje, które nie ulegają zmydleniu, są niczym balsam dla spragnionej skóry.























Butyrospermum parkii butter- masło Shea



Pozyskiwane jest z orzecha Masłowca Parka, które rośnie w Ghanie. Posiada silne właściwości antybakteryjne, głęboko nawilża, odżywia skórę. Jest bogate w witaminę E i A i F. Substancje w nim zawarte poprawiają elastyczność skóry, wzmacniając cement komórkowy warstwy rogowej. Masło nierafinowane produkowane jest ręcznie, poprzez pojedyncze lub kilkukrotne mechaniczne wyciskanie orzechów masłosza w temperaturze mniejsze niż 70 st. C. Proces jest mało inwazyjny, dzięki czemu masło nie traci swoich naturalnych składników, a przede wszystkich witaminy E. Organiczne Masło Shea ma lekko orzechowy aromat i twardą konsystencję. Pod wypływem ciepła zamienia się w aromatyczny olej, doskonały do masażu całego ciała. Masaż takim ciepłym masłem odżywia, uelastycznia skórę oraz rozluźnia mięśnie. Jest doskonałym emolientem i może być bezpiecznie stosowany już od pierwszych dni życia.









Cocos Nucifera Oil - olej kokosowy

Posiada liczne właściwości pielęgnacyjne. Jest uważany za jeden z najzdrowszych olejów roślinnych pozyskiwanych na świecie. Skutecznie nawilża oraz jest bogatym źródłem kwasu laurynowego, dzięki czemu posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Dzięki tym właściwościom olej kokosowy jest w stanie zwalczać nie tylko zmiany trądzikowe na skórze, ale też szkodliwe patogeny w układzie pokarmowym. Naukowcy, dermatolodzy i kosmetolodzy są zgodni co do tego, że olej kokosowy sprawdza się idealnie jako kosmetyk o uniwersalnych właściwościach. Zawarte w oleju kokosowym kwasy tłuszczowe głęboko wnikają w skórę i ją odżywiają, dzięki czemu stanowi on doskonały preparat nawilżający i wygładzający dla osób, które na co dzień zmagają się z suchą, szorstką i odwodnioną skórą. Dodatkowo powoduje pienienie się mydła, dlatego jest chętnie stosowany przez mydlarzy.

Olea Europea - oliwa z oliwek

Znana głównie jako składnik diety śródziemnomorskiej, cenione w kosmetyce za swoje doskonałe właściwości nawilżające oraz odżywcze. Jest bogatym źródłem minerałów oraz przeciwutleniaczy, głównie polifenoli, oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto oliwa z oliwek zawiera pełen zestaw tzw. witamin piękna – A, B, C, E i F. Oliwa doskonale odżywia, nawilża oraz regeneruje skórę, opóźnia objawy starzenia, oraz wygładza istniejące zmarszczki. Posiada dobroczynne działanie ochronne przed czynnikami zewnętrznymi, uzupełniając wszelkie niedobory lipidowe.

Brassica Campestris Seed Oil - olej rzepakowy

Olej rzepakowy znany ze swojego zastosowania głownie w kuchni, coraz częściej stosowany jest w kosmetyce. Dzięki zawartości cennych kwasów tłuszczowych oraz wielu związków aktywnych posiada właściwości pielęgnacyjne. Na tle innych olejów roślinnych, olej rzepakowy wyróżnia się wysoką zawartością zdrowych mono i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega3, 6 i 9), witaminy E oraz znacznej ilości steroli roślinnych.


Prunus Amygdalus Dulcis Oil - olej ze słodkich migdałów

Olej migdałowy znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Od dawna korzysta się z niego w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ jest odpowiedni dla każdego typu cery i nie podrażnia. Ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości nawilżające. Zawiera sole mineralne, proteiny, magnez oraz witaminy z grupy A, E, D, B. Olejek migdałowy rzadko uczula, jednak osoby, które zaobserwowały u siebie reakcję alergiczną na migdały lub inne orzechy, powinny zwrócić uwagę na skład kosmetyków i używać go ostrożnie.

Vitis Vinifera Seed Oil - olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron to bogate źródło beta-karotenu, witaminy E oraz kwasów omega-6, które wpływają na kondycję skóry. Olej z pestek winogron polecany jest do cery suchej, wrażliwej, naczynkowej oraz trądzikowej. Oprócz ogromnej ilości witaminy E, która odpowiada za jędrność skóry, zawiera on również antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki w skórze i spowalniają procesy starzenia.Olej z pestek winogron zawiera cenny kwas linolowy, który jest jednym z budulców ochronnej warstwy lipidowej naszej skóry. Dlatego wspomaga jej naturalny proces regeneracji.

Ricinus Communis Seed Oil - olej rycynowy

Otrzymywany jest z nasion rącznika pospolitego (byliny, w Polsce rośliny rocznej) przez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą. Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych oraz bardzo gęstej konsystencji, olejek rycynowy ma przede wszystkim działanie nawilżające i zmiękczające. Zastosowany na skórze wnika w nią głęboko (zdecydowanie głębiej niż większość innych produktów pielęgnacyjnych i kosmetycznych, mających działanie powierzchniowe), nawilżając ją nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz oraz stymulując produkcję kolagenu i elastyny.

Macadamia Ternifolia Seed Oil - olej makadamia

Działa regenerująco, wygładzająco, poprawia wygląd dojrzałej skóry. Ponadto doskonale zmiękcza i wygładza naskórek, leczy niewielkie uszkodzenia skóry oraz podrażnienia po opalaniu. Ojej makadamia jest bezpieczny dla skóry delikatnej i wrażliwej.

Mangifera Indica (Mango) Seed Butter - masło mango

Pozyskiwane jest z pestek owoców Mangifera Indica, poprzez tłoczenie na zimno. Jest następnie rafinowane. Zawiera wysokie stężenie: kwasu oleinowego (ok. 35-50%) kwasu palmitynowego (4-9%) kwasu stearynowego (35-45%) przeciwutleniaczy. Bardzo dobrze nawilża, uelastycznia i regeneruje skórę, wzmacniając barierę lipidową i odbudowujący cement międzykomórkowy. Masło z mango może być używane do pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej i spalonej słońcem, a także skóry dojrzałej, podrażnionej i wrażliwej. Ułatwia gojenie się niewielkich ran i podrażnień.

Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil - olej z pestek malin

Tłoczony na zimno olej z pestek malin ma lekką konsystencję i ciepłą, żółtą barwę. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej, trądzikowej i podrażnionej. Wzmacnia barierę lipidową naskórka, zapobiega utracie wody, nawilża i wygładza skórę. Wspomaga produkcję elastyny i kolagenu, spowalniając procesy starzenia się skóry, poprawiając jej jędrność i wygładzając zmarszczki. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Pobudza proces regeneracji skóry.

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil - olej z nasion słonecznika

Olej słonecznikowy pozyskiwany z polskich upraw słonecznika, tłoczony w polskiej olejarni. To naturalny emolient. Na skórze tworzy film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Ma działanie regenerujące, natłuszczające, wygładzające, zmiękczające oraz nadaje połysk włosom. Olej słonecznikowy jest bogaty w fosfolipidy, karoten i witaminę E, z przewagą kwasów Omega-6.
Ma działanie przeciwrodnikowe i przecizapalne. Nie zapycha porów oraz nie powoduje alergii.

X