Jak sprawić, aby mydło miało odpowiednie właściwości pielęgnujące i myjące? Musi ono być wykonane z według ściśle określonej receptury. Wybór surowców musi być świadomy i oparty na wiedzy i praktyce.
Tłuszcze roślinne są podstawowym źródłem kwasów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania skóry, jak i całego organizmu. Stąd dobry wybór olejów decyduje o tym że nasze mydła są niezastąpione w codziennej pielęgnacji skóry. Stanowią najlepszą alternatywę dla napakowanych chemią żelów do mycia.
Nasze receptury oparte są głównie o oleje nierafinowane, tak jak w przypadku masła Shea, które nadaje naszym mydłom ten niepowtarzalny orzechowy aromat. Czasami wybór pada na olej rafinowany i jest to uzasadnione, wtedy kiedy zależy nam na uzyskaniu odpowiednich parametrów mydła. Niektóre oleje zyskują na tym, że są poddawane częściowej rafinacji, natomiast zawsze są to czyste oleje, bez żadnych dodatków, konserwantów, ulepszaczy. Taki sposób przetwarzania jest dla nas nieakceptowalny.
Receptury naszych mydeł są skomponowane w taki sposób, aby skóra po umyciu nie była sucha i napięta, jak to zwykle bywało po umyciu zwykłą kostką drogeryjną. Każda kostka ma w sobie minimum 5 % niezmydlonych olejów, które pielęgnują skórę. Te kilka procent to same oleje, które nie ulegają zmydleniu, są niczym balsam na spragnionej skóry, ukryte w mydle.
Butyrospermum Parkii Butter- Masło Shea (karite)
Pozyskiwane jest z orzecha Masłowca Parka, które rośnie w Ghanie. Posiada silne właściwości antybakteryjne, głęboko nawilża, odżywia skórę. Jest bogate w witaminę E i A i F. Substancje w nim zawarte poprawiają elastyczność skóry, wzmacniając cement komórkowy warstwy rogowej. Masło nierafinowane produkowane jest ręcznie, poprzez pojedyncze lub kilkakrotne mechaniczne wyciskanie orzechów masłosza w temperaturze mniejsze niż 70 st. C. Proces jest mało inwazyjny, dzięki czemu masło nie traci swoich naturalnych składników, a przede wszystkich witaminy E. Masło Shea nierafinowane jest pozyskiwane w sposób ręczny, dzięki czemu zachowuje swoje naturalne właściwości. Pachnie i smakuje naturalnie.
Cocos Nucifera Oil- olej kokosowy
Posiada liczne właściwości pielęgnacyjne. Jest uważany za jeden z najzdrowszych olejów roślinnych pozyskiwanych na świecie. Skutecznie nawilża oraz posiada właściwości antybakteryjne, dzięki zawartości kwasu laurynowego. Dodatkowo powoduje pienienie się mydła, dlatego jest chętnie stosowany przez mydlarzy.
Olea Europea -oliwa z oliwek
Znana głównie jako składnik diety śródziemnomorskiej, cenione w kosmetyce za swoje doskonałe właściwości nawilżające oraz odżywcze. Jest bogatym źródłem minerałów oraz przeciwutleniaczy, głównie polifenoli, oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto oliwa z oliwek zawiera pełen zestaw tzw. witamin piękna – A, B, C, E i F. Oliwa doskonale odżywia, nawilża oraz regeneruje skórę, opóźnia objawy starzenia, oraz wygładza istniejące zmarszczki. Posiada dobroczynne działanie ochronne przed czynnikami zewnętrznymi, uzupełniając wszelkie niedobory lipidowe.
Brassica Campestris Seed Oil – olej rzepakowy
Olej rzepakowy znany ze swojego zastosowania głownie w kuchni, coraz częściej stosowany jest w kosmetyce. Dzięki zawartości cennych kwasów tłuszczowych oraz wielu związków aktywnych posiada właściwości pielęgnacyjne. Na tle innych olejów roślinnych, olej rzepakowy wyróżnia się wysoką zawartością zdrowych mono i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega3, 6 i 9), witaminy E oraz znacznej ilości steroli roślinnych.
Prunus Amygdalus Dulcis Oil – olej ze słodkich migdałów
Olej migdałowy znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Od dawna korzysta się z niego w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ jest odpowiedni dla każdego typu cery i nie podrażnia. Ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości nawilżające. Zawiera sole mineralne, proteiny, magnez oraz witaminy z grupy A, E, D, B. Olejek migdałowy rzadko uczula, jednak osoby, które zaobserwowały u siebie reakcję alergiczną na migdały lub inne orzechy, powinny zwrócić uwagę na skład kosmetyków i używać go ostrożnie.
Vitis Vinifera Seed Oil – olej z pestek winogron
Olej z pestek winogron to bogate źródło beta-karotenu, witaminy E oraz kwasów omega-6, które wpływają na kondycję skóry. Olej z pestek winogron polecany jest do cery suchej, wrażliwej, naczynkowej oraz trądzikowej. Oprócz ogromnej ilości witaminy E, która odpowiada za jędrność skóry, zawiera on również antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki w skórze i spowalniają procesy starzenia.
Ricinus Communis Seed Oil – olej rycynowy
Otrzymywany jest z nasion rącznika pospolitego (byliny, w Polsce rośliny rocznej) przez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą. Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych oraz bardzo gęstej konsystencji, olejek rycynowy ma przede wszystkim działanie nawilżające i zmiękczające. Zastosowany na skórze wnika w nią głęboko (zdecydowanie głębiej niż większość innych produktów pielęgnacyjnych i kosmetycznych, mających działanie powierzchniowe), nawilżając ją nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz oraz stymulując produkcję kolagenu i elastyny.